رایانش ابری چیست و چگونه و از کجا یادگیری آنرا شروع کنیم؟

فهرست مطالب

رایانش ابری این‌روزها نقل محافل تکنولوژی است. به ساده‌ترین بیان، شرکت‌هایی در دنیا تاسیس شده‌اند که به مجموعه‌های کوچک و بزرگ، برای انجام امورات آی.تی.، بنوعی کامپیوتر اجاره می‌دهند. در حال حاضر در دنیا دو کلاد پرووایدر (Cloud Provider)، یعنی شرکتی که خدمات رایانش ابری را ارائه می‌دهد، وجود دارند؛

Amazon Web Services (AWS) and Microsoft Azure

البته شرکت‌های دیگری نیز همچون گوگل در بازار وجود دارند، اما گردانندگان اصلی، دو مجموعه‌ی فوق می‌باشند.

کلاد یا رایانش ابری چگونه مورد استفاده قرار می‌گیرد؟

یک مثال ساده خدمت شما ارائه می‌دهم. فرض کنید که یک مجموعه‌ی استارتاپی نوپا هستید. یک مدل یادگیری ماشین همراه با حجم زیادی از داده‌ها را گردآوری کردید. یک اپلیکیشن نوشته‌اید و قصد دارید که این اپ را در وبسایت خود برای عموم به نمایش بگذارید تا افراد قسمتی از کار و خدمات شما را ببینند.

قطعن روی سرور سایت نمی‌شود یک مدل یادگیری ماشین بزرگ را مستقر نمود. پس باید بدنبال اجاره‌ی یک سرور قدرتمند باشیم. اینجاست که کلاد پرووایدرها چنین سرورهایی را با قابلیت اسکیل آپ کردن (بطور اتوماتیک بزرگ شدن) در اختیار ما قرار می‌دهند تا بتوانیم این مدل را در آنجا قرار داده و لینکش را در وبسایت شرکت قرار دهیم. به همین سادگی. هزینه‌ی اجاره‌ی چنین سیستم‌هایی آنقدر اقتصادی و مقرون‌ به صرفه هست که در حال حاضر، حتی شرکت‌های بزرگ تکنولوژی در دنیا نیز، بجای ساخت دیتاسنترهای اختصاصی، بسمت کلاد پرووایدرها می‌روند تا از این طریق بتوانند مخارجشان را مدیریت کنند.

با چه دوره‌ای شروع کنیم؟

مایکروسافت اژور:

برای یادگیری اژور به گفته‌ی یکی از افراد متخصص در این زمینه که خودشان Azure Certified هستند، با کورس زیر، یادگیری را آغاز نمائید:

Microsoft Azure Fundamentals

آمازون (AWS):

برای یادگیری آمازون (AWS) به عقیده‌ی بنده که از سال 2019 با این تکنولوژی آشنا شده و کار می‌کنم، ابتدا کورس زیر را ببینید:

Data Analytics Fundamentals

پس از به پایان رساندن کورس فوق که در حدود 210 دقیقه می‌باشد، وارد AWS educate شوید. از این طریق می‌توانید بطور رایگان و بدون نیاز به کارت اعتباری به پنل آمازون دسترسی داشته باشید. برای آشنایی با AWS educate و نحوه‎‌ی ساخت اکانت در آن و اینکه در این مجموعه، چه دوره‌هایی را دنبال کنیم، از طریق لینک زیر ویدیوی 12 دقیقه‌ای که آنرا در لینکدین خودم پست کردم، ببینید:

نحوه‌ی ساخت اکانت در AWS educate و انتخاب کورس مناسب

بعد از گذشت مدت کوتاهی که شما وارد یادگیری این مباحث و موارد شدید، قطعن ادامه‌ی مسیر را با توجه به علایق خود می‌توانید پیدا کنید. شما فقط شروع به کار و آموزش نمائید. بهترین کار در چنین برهه‌ای از زمان، یادگیـــــــــری است.

آمازون یا اژور؟

فرض کنید کارمند یک مجموعه هستین و مدیر بشما می‌گه «قصد داریم از خدمات ابری استفاده کنیم و طبق اطلاعاتی که کسب کردم، بهتره بریم سمت اژور». خب در این شرایط شما نمی‌توانید مقاومت کنید و قطعن باید طبق خواست مدیر پیش بروید.

یا مثلن سناریویی دیگری رو در نظر بگیرید که مجموعه‌ای رو مدت‌هاست دارین دنبال می‌کنید تا موقعیت‌های استخدامی خودش رو باز کنه و برید اونجا و اونها فقط اژور کار می‌کنند. اینجا هم داستان کاملن مشخص هست و باید بریم سمت اژور.

اما مواقعی هست که ما هیچ اجباری در انتخاب نداریم و به اصطلاح تازه قصد ورود به گود رو داریم. اینجاست که بنظر من بین آمازون و مابقی کلاد پرووایدرها (شرکت‌هایی که خدمات رایانش ابری رو ارائه می‌دهند)، صد در صد باید آمازون رو انتخاب کرد. چون اولین مجموعه‌ای بود در دنیا که چنین تکنولوژی رو تجاری سازی کرد و کماکان در دنیای رایانش ابری، غولی هست برای خودش. در حال حاضر هم، سهم بیشتری از مارکت رو به خودش تخصیص داده.

مثل این میمونه که شخصی در انتخاب دانشگاه، بین خواجه‌نصیر و صنعتی شریف مختار باشد. خب قطعن شریف رو باید انتخاب کنه. چون اگر این شخص بره خواجه نصیر، تا آخر عمرش میگه کاشکی میرفتم شریف. ولی اگر می‌رفت شریف، حداقلش این بود که بهترین و علمی‌ترین محیط دانشگاهی در کشور رو تجربه کرده و دیگه نقطه‌ی تاریکی در ذهن نداشته که اگر می‌رفتم فلان دانشگاه چی می‌شد؟!

بنظرم آمازون، یک نکته‌ی مثبت دیگری هم دارد. ساختارهاش خیلی پیچیده‌تر نسبت به مابقی کلادهاست. پس اگر شخصی آمازون رو بخوبی یاد بگیره، خیلی راحت می‌تونه وارد سایر موارد بشه، ولی عکس این‌مورد بدلیل همون سختی که عرض کردم، کمی با چالش بیشتر توام هست. پس بهتره که در ابتدای مسیر، فشار بیشتری بیاریم برای یادگیری تا در ادامه، راه هموارتر باشه برامون. 

البته انتخاب بین این دو مورد، ملاحظات فنی زیادی داره که من از این منظر بهش نگاه نکردم. چون برای انتخاب، نکات فنی، الان نمی‌تونه بشما کمکی بکند.


چه کتابی بخوانیم؟

اگر جزو افرادی هستید که با کتاب، راحت‌تر می‌توانید چنین مواردی را یاد بگیرید، سه عنوان کتاب را بنده بشما معرفی می‌نمایم:

The Ultimate Guide From Beginners To Advanced For The Amazon Web Services

اگر از صفر قرار است که شروع کیند، و کلن از کلاد چیزی نمی‌دانید این کتاب را دست بگیرید.

Data Engineering with AWS: Acquire the skills to design and build AWS-based data transformation pipelines like a pro 2nd ed. Edition

کتاب فوق مخصوص افرادی هست که قصد دارند مهندسی داده را بر مبنای ابزارهای AWS یاد بگیرند.

AWS for Solutions Architects: The definitive guide to AWS Solutions Architecture for migrating to, building, scaling, and succeeding in the cloud, 2nd Edition

کتاب فوق برای تخصص معمار راه‌حل در آمازون است. این افراد به شرکت‌ها کمک می‌کنند که فرایند مهاجرت از سیستم‌های محلی به کلاد را بدون دردسر انجام دهند.

آینده‌ی این تکنولوژی چگونه است؟

در خصوص اینکه 10 سال بعد افراد متخصص این تکنولوژی در چه جایگاهی قرار دارند، هیچکس نمی‌تواند نظر دقیق و صریحی ارائه دهد. اما قطعن تا 3 الی 4 سال آتی کماکان تب ورود به دنیای رایانش ابری بالاست و در حال حاضر نیز، یکی از بهترین مهارت‌ها برای ورود به دنیای کار، علی‌الخصوص، کار ریموت (دور کاری) می‌باشد. آینده از آنِ تکنولوژی‌هاست. شک نکنید.

پست‌های مرتبط با این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *