صفر تا صد سرورهای ابری و کاربرد آن در پروژه‌های علم داده

فهرست مطالب

آشنایی با سرئرهای ابری

یک سرور ابری به منابعی از یک سرور اختصاصی اشاره دارد که بر روی یک شبکه میزبانی شده و تحویل یک کاربر می گردد. این منابع با توجه به نیاز کاربران، و بنا بر درخواست آنها از منابع کلی یک سرور برداشت شده و در اختیارشان گذاشته می شود. منظور از ابری بودن این است که منابع این سرورهای ابری قابلیت انعطاف پذیری داشته و کاربر می تواند در هر لحظه آن را ارتقا دهد. از طرفی این سرورهای ابری در دیتاسنترهای نقاط مختلف جهان مستقر بوده و می‌توانند به سادگی توسط افراد و متخصصین مختلف ایجاد و حذف گردند.

در واقع یک سرور ابری نیز دقیقاً همان کارکردهای یک سرور فیزیکی را داراست و امکاناتی نظیر فضای ذخیره سازی، قدرت پردازش، پلتفرمی برای ساخت اپلیکیشن ها و وبسایت‌ها و غیره را در اختیار کاربران قرار می دهد.

بر خلاف سرورهای فیزیکیِ پر هزینه ای که در سالیان  گذشته در بسیاری از سازمان ها به صورت فیزیکی و در اتاق های سرور نگهداری می شد، سرورهای ابری را می‌توان از هر نقطه ای از جهان ایجاد کرده و بر بستر آن خدمات از راه دور متنوعی بر پایه رایانش ابری ارائه کرد.

اما امروزه، روز به روز به تعداد کسب و کارهای کوچک، متوسط و بزرگی که به سمت زیرساخت های ابری روی می آورند، افزوده می شود؛  علاوه بر خلاصی از دردسرهای نگهداری یک سرور فیزیکی در محیط کسب و کار، به کمک این تکنولوژی، اکنون هر فرد یا سازمانی می تواند به سادگی با توجه به حجم امور پردازشی و اهداف تجاری خود، منابع زیرساختی یا خرید سرور ابری خود را از استخری توانمند انتخاب کند.

تفاوت بین سرور ابری و سرور مجازی

بسیاری از افراد همچنان از سرورهای مجازی مزایای بسیاری کسب می کنند؛ تقریبا می توان گفت که عملکرد سرورهای ابری و مجازی یکی است، با این تفاوت که شما می توانید به کمک تکنولوژی های پیشرفته تر یک سرور مجازی را در چند ثانیه بسازید.

به عبارت دیگر، در صورتی که برای دریافت زیرساختی مانند سرور مجازی، به یک ارائه دهنده یا هاستینگ مراجعه کرده و درخواست یک VPS (virtual private server) دهید، ممکن است چندین ساعت زمان صرف شود تا محیط مجازی شما ساخته شده و دسترسی های لازم برای شما ارسال شود.

علاوه بر این، شما در اکثر اوقات محدود به پلن هایی خواهید شد که از قبل طراحی و برای عموم در نظر گرفته شده اند.

اما در روش نوین‌تر، شما می‌توانید از پلتفرم‌هایی نظیر میزبان کلود استفاده کرده و در لحظه دیتاسنتر، منابع سخت افزاری و در کل سرور مجازی مورد نظر خود را متناسب با اندازه، اهداف و نیاز کسب و کارتان ایجاد کنید.

این کار معمولا در کمتر از 30 ثانیه انجام می‌شود. فقط با چند کلیک!

مزایای سرور ابری برای کسب و کارها

سوالی که ممکن است برای شما هم پیش آید این است که …

آیا سرور ابری برای کسب و کارهای نوپا نیز کارایی دارد؟

خدمات ابری یک راه حل بسیار کارآمد برای اکثر کسب و کارهای نوپا و استارت آپی هستند؛ سرورهای ابری به شما کمک می کنند تا هزینه های زیر ساختی خود را کاهش دهید، آپتایم سایت یا اپلیکیشن خود را افزایش دهید، و از همه مهم‌تر، زمان صرف شده برای مدیریت و حل چالش های سرورها را کاهش دهید!

بگذارید مزایای کاهش هزینه ها و افزایش آپتایم را کمی بیشتر بررسی کنیم.

  • کاهش هزینه های زیرساختی

همان‌طور که هر صاحب کسب و کاری می‌داند، مدیریت هزینه‌ها و توانایی ارائه خدمات یا محصولاتی قابل قبول به مشتریان دو مقوله اصلی هر بیزنسی هستند.

سرویس‌های ابری محور، به شما در رسیدن به این دو هدف کمک می‌کنند، چرا که یک سرور ابری را می‌توان هر زمان که لازم شد، کوچک یا بزرگ‌تر کرد ( که به اصلاح مقیاس پذیری نام دارد).

  • افزایش آپتایم

سرورهای ابری علاوه بر کاهش هزینه های شما، باعث افزایش کارایی و بهبود عملکرد سایت یا اپلیکیشن تان نیز می شوند و  در دسترس بودن یا به اصطلاح آپتایم وب اپلیکیشن های شما را ارتقا می دهند.

در پشت پرده سرویس های ابری، تنظیماتی بنا شده تا در صورت خرابی یا از کار افتادگی یک سرور، یا منابع آن نظیر CPU، رم، یا هارد دیسک، سرور به طور خودکار با سروری سالم جایگزین شود.

این اتفاق فوق العاده جذاب، باعث کاهش Downtime یا از دسترس خارج شدن سرویس شما و خدمت رسانی مستمر به مشتریان تان خواهد شد!

بعلاوه، سرورهای ابری بر بسترهای مطمئن و ایمن دیتاسنترهای قدرتمند جهان مستقر می شوند که به صورت 24 ساعته در تمام ایام هفته رصد یا مانیتور می شوند تا از هر گونه قطعی یا حملات جلوگیری به عمل آید.

کاربردهای سرور ابری

کاربردهای زیادی را می توان برای یک سرور ابری در نظر گرفت که می تواند هم برای کسب و کارهای نوپا و هم کسب و کارهای بزرگ و سازمانی مفید واقع شوند؛ اما در زیر به چند مورد از آنها اشاره می کنیم:

  • فضای ذخیره سازی ابری برای کسب و کارها
  • انتقال و اشتراک گذاری امن فایل ها
  • پیاده سازی ابزارهای (Software as a service) SaaS مثل سیستم‌های یکپارچه
    (Enterprise resource planning) ERP یا (Customer relationship management) CRM
  • استفاده به عنوان وب سرور
  • استفاده به عنوان ایمیل سرور
  • راهکار ذخیره سازی دیتابیس
  • بک آپ های دستگاه های هوشمند
  • میزبانی از سایت ها و اپلیکیشن ها
  • و بسیاری دیگر…

بنابراین اگر قصد دارید از یک سرور ابری درجه یک برای اهدافی مثل فضای ذخیره سازی ابری، میزبانی از یک فروشگاه اینترنتی، یا هر چیز دیگر استفاده کنید، می توانید با پنل میزبان کلود در چند ثانیه یک سرور ابری ایجاد کنید.

علاوه بر این، سرورهای ابری این امکان را برای شما فراهم کرده اند تا دیگر در هزینه‌های هنگفت خرید و جابجایی سخت افزارها و استخدام تکنسین های این کار صرفه جویی کنید.

برای یک استارت آپ چه سروری بهترین گزینه است؟

انتخاب بهترین زیرساخت یا سرور ابری مناسب برای کسب و کارهای نوپا اغلب کار آسانی نیست؛ اما ارائه دهندگان و پلتفرم‌هایی نظیر میزبان کلود این کار را برای شما بسیار آسان کرده‌اند.

یک سرور ابری می‌تواند در عرض چند ثانیه ارتفا یابد؛ یعنی می‌توانید در پنل خود به سادگی میزان رم، CPU و فضای دیسک خود را افزایش دهید؛ پس نیازی به نگرانی از این بابت نخواهید داشت که اگر از پلن‌های پیشنهادی استفاده کنیم، دیگر نمی‌توانیم آن را تغییر دهیم.

شاید تمایل داشته باشید که با نحوه ایجاد و کارکرد سرورهای ابری آشنا شوید…

یک سرور ابری چطور ایجاد می شود؟

سه بخش اساسی یک پلتفرم میزبانی ابری، سرور فیزیکی، میان‌افزار (middleware)  و هایپروایزر (Hypervisor) هستند:

  • سرور فیزیکی: یک کامپیوتر قدرتمند است که در یک دیتاسنتر به صورت ریموت میزبانی می شود؛ این سرورها که در دیتاسنترهای بزرگ و معتبری در کشورهای آلمان، انگلیس، فرانسه و غیره مستقر شده اند، توسط ارائه دهندگان خدمات هاستینگ و رایانش ابری اجاره می شوند. مسلماً با توجه به گستردگی فعالیت و حجم درخواست های این پلتفرم ها، سرورهای بی شماری اجاره شده و توسط لایه های مدیریتی و استخری از منابع، به یکدیگر متصل می گردند.
  • هایپروایزر: نرم افزاری است که روی سرور فیزیکی نصب شده و منابع آن را بین چندین ماشین مجازی تقسیم می کند. علاوه بر این، به عنوان یک میانجی در روابط بین ماشین های مجازی و سخت افزارهای تحت پوششان نیز عمل می کند. این نرم افزار چندین سرور ابری را ایجاد کرده و از این موضوع اطمینان حاصل می کند که هیچ کاربری به اطلاعات و داده های سرور ابری مجاور دسترسی پیدا نخواهد کرد.
  • میان افزار یا middleware: این ابزار عملاً واسطی است بین سرور، و پلتفرم؛ به صورتی هر زمان یک کاربر درخواستی مبنی بر ایجاد یک سرور ابری یا ارتقای آن در پلتفرم ایجاد می کند، این ابزار درخواست را در ثانیه جا به جا کرده و پاسخ را اعمال می کند. به کمک همین تکنولوژی است که شما می توانید در لحظه یک سرور ابری برای خود ایجاد کرده و یا آن را ویرایش کنید.

تفاوت سرور ابری با سرور اختصاصی

سرورهای ابری و اختصاصی دو تکنولوژی مکمل هم هستند؛ در اکثر سناریوها، یک سرور ابری برای بسیاری از اهداف کفایت می کند، حتی آن اهدافی که تا قبل از این برای آنها سرور اختصاصی تهیه کرده بودید! اما برای برخی از کسب و کارها و سازمان ها، سرورهای ابری کافی نبوده و به یک یا چند سرور اختصاصی احتیاج پیدا می کنند.

مزایایی که می توانید با یک سرور ابری کسب کنید، عبارتند از:

  • منابع بر حسب نیاز: همانطور که گفتیم، یک سرور ابری را می توان به سرعت ایجاد کرد، منابع آن را ارتقا تا تنزل داد.
  • پرداخت به ازای مصرف: در برخی از پلتفرم ها همانند میزبان کلود، می توان پس از مصرف و به ازای میزان استفاده از منابع هزینه پرداخت کرد،  در حالی که برای سرورهای اختصاصی، هزینه همان اول کار به طور کامل دریافت می گردد.
  • انعطاف پذیری: سرورهای ابری را می توان متناسب با نیاز کوچک یا بزرگ تر کرد.
  • اتوماسیون: بسیاری از فرآیندهای سرورهای ابری در پشت پرده و به صورت اتوماتیک انجام می شوند، که این موضوع زمان های مدیریت و پیکربندی سرورها را کاهش می دهد.

همانطور که گفته شد، در اکثر ا وقات یک سرور ابری کار بسیاری از کسب و کارها را راه می اندازد، چراکه این سرویس مقرون به صرفه تر، مقیاس پذیرتر بوده و تنظیمات راه اندازی آسان تری دارد. پس می توان از یک سرور ابری برای ساخت یک (Content Management System) CMS، میزبانی از یک فروشگاه آنلاین، یا اپلیکیشن، میزبانی از ایمیل ها و کاربردهای بسیار دیگر، بهره برد.

راهکارهای پیشنهادی جانبی

از آنجا که اکثر وب اپلیکیشن ها توانایی مقیاس پذیری عمودی و فعالیت بدون زیرساخت های Backend را ندارند، اکثراً به ابزارهای پیشرفته دیگری مانند CDN نیاز پیدا خواهیم کرد. در بسیاری از موارد وب مستران یا افرادی که به تنهایی و با سرمایه های کمتری یک وب سایت راه اندازی کرده اند، توانایی پرداخت هزینه های هنگفت سرورهای اختصاصی چندگانه و امثالهم را ندارند. در کل برای هر دو نوع اشاره شده، یعنی چه کسب و کارهای نوپا و چه سازمان ها، یکی از بهترین راهکارهای جانبی در کنار سرورهای ابری، برای مدیریت بهتر سایت یا اپلیکیشن، و کاهش هزینه ها، خرید سرویس CDN پیشنهاد می شود.

بنابراین به طور خلاصه این موارد راهکارهای مناسبی هستند:

  • یک DNS ابری پرسرعت
  • یک سرویس CDN
  • یک پلاگین کش حرفه ای وردپرس برای سایت های وردپرسی
  • پیاده سازی سیستم های کش مختلف در Backend توسط برنامه نویسان

در پروژه‌های علم داده چطوراز سیستم‌های ابری استفاده می‌کنیم؟

یکی از محبوب‌ترین و رایج‌ترین پلت‌فرم‌ها در دنیای کار با داده (دیتا)، گوگل کولب (Google Colab) است. کولب روی سرورهای ابری گوگل میزبانی می‌شود و برای استفاده از آن ما تنها نیاز به یک حساب کاربری گوگل داریم. در این پست چهار دلیل استفاده از کولب و همچنین استفاده از آن، توضیح داده‌ایم. تا به امروز، بسیاری از پروژه‌های (نچندان حساس) روی این سرویس اجرا شده است.

بزودی تمامی زندگی کاری بشر، در بستر کلود قرار خواهد گرفت. منبع تصویر: استوری‌ست

در اکثر پروژه‌های دیتاساینس، تیم تحلیل داده ناگزیر است که علاوه بر تحلیل و آنالیز داده‌ها، نتایج کار خود را در قالب یک وب اپلیکیشن به تیم مدیریتی ارائه دهد تا بر مبنای آن، تصمیمات اجرایی لازم اتخاذ گردد. در این مرحله از کار، براحتی و با توجه به توضیحاتی که در بالا ارائه گردید، می‌توان از یک سرویس دهنده‌ی خدمات ابری، مثلن آمازون (AWS) یا آژور (Azure) کمک گرفت و از طریق فضایی که آنها در اختیار کاربران قرار می‌دهند، مدل را در قالب یک اپلیکیشن، پیاده‌سازی (deploy) نمائیم.

از طرفی، این‌روزها اکثر سرویس‌دهنده‌های بزرگ ابری، توانسته‌اند خطوط تولید و تحلیلی بر مبنای الگوریتم‌های یادگیری ماشین بنویسند و بسازند که بخش عمده‌ی کار یک تیم تحلیل داده را بصورت اتوماتیک (AutoML)، انجام می‌دهد. پس دانستن سیستم و کارکرد کلود (Cloud) بسیار می‌تواند به افراد و سازمان‌ها و کمپانی‌ها قدرت بیشتری برای انجام کارهای سنگین خود را بدهد.

جمع‌بندی

راه حل های بسیاری برای میزبانی از وب سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها و نرم افزارهای Saas وجود دارد، اما یکی از بهترین راهکارها و بهینه‌ترین سرویس‌های موجود، سرورهای ابری هستند؛ با راه اندازی یک سرور ابری شما می‌توانید فضای ذخیره‌سازی کافی و منابع پردازشی مورد نیاز را در اختیار گرفته و زیرساخت مناسب را برای کسب‌وکار خود در کوتاه‌ترین زمان ایجاد کنید. در دنیای دیتاساینس نیز، سیستم‌های ابری هر روز قدرت‌مند‌تر از دیروز شده و آشنایی با این علم، برتری قابل توجهی به تیم‌ها و یا دیتاساینتیست‌ها خواهد داد.

اگر در این خصوص سوال و یا ابهامی داشتید، خوشحال خواهم شد که بتوانم اندکی شما را راهنمایی کنم. سوال‌تان را در قسمت دیدگاه‌ها بنویسید تا در اولین فرصت ممکن، پاسخ شما را در صورت دانستن، بدهم.

منبع: بخشی از این پست از وبلاگ مجموعه‌ی میزبان کلود و از این آدرس، باز نشر شده است و قسمت‌هایی نیز، صرفن تجربه‌ی نگارنده می‌باشد.

پست‌های مرتبط با این مقاله:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *